Efektowne ozdoby z warzyw i owoców zrób to sam

Nie trzeba kończyć szkoły gastronomicznej ani nawet specjalnego kursu by w prosty i łatwy sposób ciekawie i efektownie dekorować potrawy. Odrobina zdolności artystycznych a przede wszystkim pomysłowość i wyobraźnia to w tym przypadku klucz do sukcesu. Ozdoby z warzyw lub owoców mogą być bardzo proste ale jednocześnie niebanalne i przykuwające uwagę. Warzywnymi dekoracjami można ozdobić sałatkę jarzynową, półmisek przystawek czy kanapek. Owocowe ozdoby przydadzą się do dekoracji deserów, ciast czy koktajli.

Na potrawie o jasnym kolorze świetnie będzie prezentować się kompozycja z małych papryczek chilli lub różyczek brokułu. Egzamin zdadzą też oliwki, zarówno czarne jak i zielone. Wystarczy, że wybrane warzywo ułożymy na kształt kwiatka i gotowe. W przypadku brokułu można również skomponować asymetryczną kompozycję z różyczek różnej wielkości i ułożyć je w linii lub półokręgu zaczynając od największej a na najmniejszej kończąc.

Do ozdoby można użyć marchewki lub pietruszki pozostałych po gotowaniu wywaru. Ważne, żeby nie były przegotowane, a więc zbyt miękkie. Za pomocą noża lub obieraczki do ziemniaków tworzymy jak najdłuższe serpentyny i fantazyjnie układamy je na potrawie. Ponieważ kolor pietruszki nie jest zbyt ciekawy, można zanurzyć ją na kilka sekund w barszczu czerwonym.

Świetnym warzywem do dekoracji jedzenia jest sałata, zwłaszcza czerwona karbowana. Jej ciekawy kolor i kształt listków to ozdoba sama w sobie, a co dopiero jak połączymy je z kawałkami pomidora czy cienkimi plasterkami ogórka. Jeżeli zależy nam na dekoracji przestrzennej, wystarczy że nadziejemy na wykałaczki ziarenka groszku konserwowego a na czubku piramidki umieścimy oliwkę lub ziarenko kukurydzy konserwowej. Później wykałaczki wbijamy po kilka w jedno miejsce i na potrawie wyrasta kolorowa roślina-ozdoba. Niewielki wysiłek, a efekt fantastyczny.

Jeszcze łatwiej jest wykorzystać do ozdabiania owoce. Kiwi, banan czy pomarańcza to naprawdę wdzięczny materiał dekoratorski. Wystarczy, że ułożymy je wokół potrawy, na przykład na największych plasterkach pomarańczy mniejsze plasterki kiwi a na tym jeszcze mniejsze plasterki banana. Można też wykorzystać trójkąciki wycięte z arbuza. Przy ozdabianiu ciast można użyć płynnej czekolady do „namalowania” gałązek, a połówek winogrona lub truskawek do zrobienia kwiatów. Drobne owoce typu borówki, maliny czy jagody można układać jeden przy drugim tworząc figury geometryczne czy esy-floresy. Taka dekoracja najlepiej wygląda na warstwie bitej śmietany, białym kremie czy polewie z białej czekolady.