Dekoracje z ogórka, pomidora, rzodkiewki

Ogórek, pomidor i rzodkiewka to warzywa wprost stworzone do tego, żeby robić z nich dekoracje potraw. Nawet w zimie nie ma problemu z ich kupnem, nie kosztują też majątku, tym bardziej, że do dekoracji potrzeba tylko kilka sztuk. Sposobów ich wykorzystania jest mnóstwo, a wśród dekoracji z ich udziałem znajdą się zarówno te, które naprawdę bardzo łatwo wykonać, jak i takie, które wymagają więcej umiejętności i czasu.

W dekoracji potraw można wykorzystać zarówno miąższ ogórka, jak i jego skórkę. W pierwszym przypadku do ozdoby warto wykorzystać kulki powstałe z wydrążenia miąższu specjalną łyżeczką podobną do łyżeczki do nabierania lodów. Kulki można ułożyć po trzy na powierzchni dekorowanej potrawy. Kolejnym pomysłem na dekorację z ogórka jest jego przecięcie na pół a następnie wydrążenie łyżeczką miąższu. Powstałe łódeczki wypełniamy innym warzywem, na przykład różyczkami brokułu lub startą na tarce marchewką. W jeden koniec łódki wbijamy patyczek do szaszłyka i ze skórki ogórka tworzymy żagiel. Wiele dekoracji można stworzyć z ogórkowych plasterków. Skórkę ogórka nacinamy tworząc równej szerokości paseczki. Dla uzyskania efektu karbowania można też użyć specjalnego noża. Następnie ogórka kroimy na plasterki i ozdabiamy nimi danie. Arbuz z ogórka i pomidora? Z półplasterków ogórka wykrawamy miąższ, zastępujemy go kawałkami pomidora i dodajemy kilka kawałków ziarenek czarnego pieprzu imitującego pestki.

Do ozdabiania potraw świetnie nadają się pomidorki koktajlowe. Wystarczy, że zetniemy nasadę warzywa, miąższ wydrążymy a środek wypełnimy natką pietruszki lub koperkiem. Odcinając boki dużego pomidora do połowy jego wysokości i zostawiając pasek pośrodku otrzymamy koszyczek, który możemy napełnić twarożkiem. Do róży z buraka będzie świetnie pasowała róża z pomidora. Robimy ją ze skórki centymetrowej szerokości, która po obraniu warzywa powinna tworzyć spiralę. Na początku zwijamy ją ciasno, na końcu, tam, gdzie płatki są rozwinięte, luźniej.

Również rzodkiewka daje wiele możliwości dekoratorskich. W głównej mierze są to kwiaty, powstałe z różnego rodzaju nacięć. Najprościej jest naciąć warzywo tak, aby linie nacięcia tworzyły kratkę. Rzodkiewkę wkładamy do zimnej woli a po kilku minutach cieszymy się rzodkiewkowym pąkiem kwiatowym. Jeżeli chcemy uzyskać koronę, musimy nacięcia, które będą wyglądały jak zygzak. Nacięcia wykonujemy bardzo ostrym nożem aż do środka warzywa tak, żeby jedną połowę  dało się oddzielić od drugiej. A kiedy zrobimy w rzodkiewce trzy nacięcia i włożymy w nie plasterki, otrzymamy wachlarz.

muchomory-z-jajekdekoracje-marchewki

Fatal error: Cannot redeclare get_leaf_dirs() (previously declared in /wp-content/themes/Web_Parrot/footer.php:114) in /wp-content/themes/Web_Parrot/footer.php on line 119